Tvrdost vody je přirozenou vlastností vody, a závisí především na množství sloučenin vápníku a hořčíku rozpuštěných ve vodě. Existuje tvrdost vody přechodná a trvalá.
Přechodnou tvrdost způsobují hydrogenuhličitan vápenatý a hořečnatý, Ca(HCO3)2 a Mg(HCO3)2. Lze ji odstranit převařením vody, z vody ale vypadnou nerozpustné sloučeniny ve formě tzv. kotelního kamene (převážně uhličitan vápenatý a hořečnatý CaCO3 a MgCO3), který se usazuje v ohřívačích vody, pračkách, myčkách, varných konvicích a poškozuje je.
Trvalou tvrdost způsobují jiné sloučeniny Mg a Ca, hlavně sírany. Převařením je z vody nelze jednoduše odstranit, trvalá tvrdost vody proto ohřívací zařízení nepoškozuje.
Menší část Prahy je zásobována pitnou vodou z podzemních zdrojů v Káraném severně od Prahy. Při jejím používání v domácnosti je znát, že tato voda má vyšší přechodnou tvrdost, než voda z povrchového zdroje na Želivce, která je hlavním zdrojem pitné vody pro Prahu.
Agresivita vody je schopnost vody rozrušovat beton, ocel a jiné materiály. Bývá způsobena přítomností většího množství některých rozpuštěných látek: oxidu uhličitého CO2, síranů SO42- a hořčíku Mg2+. Agresívně působí i kyselé vody s nízkým pH a málo mineralizované vody s velmi malou tvrdostí. Na území Prahy se uplatňuje především síranová agresivita - podzemní voda z břidlic má obvykle vysoké koncentrace rozpuštěných síranů.
Zpět na otázku