Efektivní a udržitelné nakládání s potravinovými odpady v obcích

ÚvodO projektuPartneřiAktuality

O projektu

Základní údaje o projektu

Projekt označení: SS07010095
Projekt název: Efektivní a udržitelné nakládání s potravinovými odpady v obcích
Poskytovatel dotace: Technologická agentura ČR „Tento projekt je financován se státní podporou Technologické agentury ČR a Ministerstva životního prostředí ČR v rámci Programu Prostředí pro život.“
Název programu: SS – Program aplikovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací v oblasti životního prostředí – Prostředí pro život
Řešitel projektu: Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, veřejná výzkumná instituce
Hlavní řešitel: Ing. Dagmar Vološinová
Další řešitelé: Ing. Robert Kořínek, Ph.D., Mgr. Matěj Kožíšek
Spoluřešitel projektu: PROCES-Centrum pro rozvoj obcí a regionů, s.r.o.
Hlavní řešitel: Doc. Ing. Lubor Hruška, Ph.D.
Další řešitelé: Ing. Ivana Foldynová, Ph.D., PhDr. Andrea Hrušková, Ing. Petr Proske, Ing. David Kubáň, Bc. Linda Vyvialová
Spoluřešitel projektu: Česká informační agentura životního prostředí CENIA
Hlavní řešitel: Ing. Jiří Valta
Zahájení řešení: 1. 4. 2024
Ukončení řešení: 31. 12. 20226

Charakteristika projektu

Projekt se zaměřuje na problematiku potravinových odpadů, která je v současné době v České republice i v zahraničí velmi aktuální. Statistiky z roku 2020 ukazují, že většina potravinových odpadů pochází z domácností, což podtrhuje potřebu zaměřit se na tuto část potravinového řetězce. Legislativa Evropské unie a zákon o odpadech v Česku stanovují povinnosti a cíle týkající se předcházení vzniku odpadů a jejich efektivního využití.

Cílem projektu je podpora prevence vzniku potravinových odpadů a zlepšení nakládání s nimi, zejména prostřednictvím nových nástrojů a opatření pro obce, průmyslové podniky, restaurace a velkoobchody s potravinami. Důraz je kladen na efektivní separaci a sběr biologicky rozložitelných odpadů, jako jsou potravinové zbytky, zahrádkářský odpad, listí a kávová sedlina. Tímto způsobem se přispívá k redukci odpadu na skládkách a podporuje se udržitelnost odpadového hospodářství.

Celkově lze tedy charakterizovat tento projekt jako strategický krok směrem k udržitelnému nakládání s potravinovými odpady, který reaguje na aktuální legislativní a environmentální tlaky a přispívá k ochraně životního prostředí a udržitelnosti potravinového řetězce.

Fotogalerie: skrýt fotogalerii
Velikost náhledů fotografií:

Datum poslední aktualizace stránky: 30.4.2024

Kontakt

Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i.
Podbabská 2582/30
160 00 Praha 6
Česká republika

http://www.vuv.cz

Kontaktní osoba k projektu za řešitele

Ing. Dagmar Vološinová
dagmar.volosinova@vuv.cz
+420 220 197 245

Technicky zajišťuje

Hydroekologický informační
systém VÚV TGM
(HEIS VÚV)

http://heis.vuv.cz
© Copyright: Výzkumný ústav vodohodpodářský T. G. Masaryka, veřejná výzkumná instituce. Design: Jiří Picek. 2018. Fotografie: řešitelé projektu, není-li uvedeno jinak. Statistika přístupů
s