CeHO

Centrum pro hospodaření s odpady

O násVýzkum a projektyInformační centrumArchiv tématAktuality

Výzkum a projekty

Potravinové odpady

Problematika potravinových odpadů

Projekt se zaměřuje na problematiku potravinových odpadů, která je v současné době v České republice i v zahraničí velmi aktuální. Statistiky z roku 2020 ukazují, že většina potravinových odpadů pochází z domácností, což podtrhuje potřebu zaměřit se na tuto část potravinového řetězce. Legislativa Evropské unie a zákon o odpadech v Česku stanovují povinnosti a cíle týkající se předcházení vzniku odpadů a jejich efektivního využití.

Cílem projektu je podpora prevence vzniku potravinových odpadů a zlepšení nakládání s nimi, zejména prostřednictvím nových nástrojů a opatření pro obce, průmyslové podniky, restaurace a velkoobchody s potravinami. Důraz je kladen na efektivní separaci a sběr biologicky rozložitelných odpadů, jako jsou potravinové zbytky, zahrádkářský odpad, listí a kávová sedlina. Tímto způsobem se přispívá k redukci odpadu na skládkách a podporuje se udržitelnost odpadového hospodářství.

Celkově lze tedy charakterizovat tento projekt jako strategický krok směrem k udržitelnému nakládání s potravinovými odpady, který reaguje na aktuální legislativní a environmentální tlaky a přispívá k ochraně životního prostředí a udržitelnosti potravinového řetězce.

Datum poslední aktualizace nebo revize stránky: 5.5.2025

Kontakt

Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i.
Podbabská 2582/30
160 00 Praha 6
Česká republika

http://www.vuv.cz

Vedoucí oddělení

Ing. Dagmar Vološinová
dagmar.volosinova@vuv.cz
+420 220 197 245

Technicky zajišťuje

Hydroekologický informační
systém VÚV TGM
(HEIS VÚV)

http://heis.vuv.cz
© Copyright: Výzkumný ústav vodohodpodářský T. G. Masaryka, veřejná výzkumná instituce. Design: Jiří Picek. 2025. Fotografie: CeHO, není-li uvedeno jinak. Statistika přístupů